Sharpei Evenementen
Januari  2021
Maa Din Woe Don Vri Zat Zon
   
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Sharpei Palace

De Sharpei

Ontzettend veel!!!!

Zoveel verschillen zijn er bij iedere Sharpei. Iedere Sharpei is uniek. Uniek qua uiterlijk en qua karakter.
Om te beginnen is er verschil in vachtlengtes. Er zijn horsecoats, brushcoats en bearcoats.
Een horsecoat, de naam zegt het al, heeft een soort paardenvachtje. Korte, stekelige haartjes die heel goed voor huidirritatie kunnen zorgen bij de knuffelige baasjes onder ons. Waarschijnlijk dankt de pei hier ook zijn naam aan. Sharpei is afgeleid van het chinese woord Sha Pi wat zandhuid betekent. En zand schuurt, net als een horsecoat.
De brushcoat heeft iets langere haartjes, zachter en prettiger om mee te knuffelen. Lijkt op een zachte borstel om bijvoorbeeld de vloer mee te vegen. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je dat met je pei gaat doen. Wacht tot de ruiperiode, maak er een bezem van en zet er ‘made in china’ op.
En dan is er de bearcoat. Een lekker warm berenvachtje, lange haren, heerlijk om te knuffelen, maar volgens de boekjes een ‘ernstige fout’ als het om shows en keuren gaat. Natuurlijk veranderd dit niks aan het karakter van je peitje en kun je er evenveel liefde aan geven en van ontvangen als van een horse- of brushcoat.

Dan zijn er de kleurverschillen. Van diepzwart tot chocobruin en van rood tot blauw, de Sharpei is er in alle kleuren. Alle effen kleuren zijn toegestaan, met uitzondering van wit. Rondom de neus mag het wel donkerder of zwart zijn. Er zijn brindle sharpei’s, flowered, sable, ook van alles wat, maar dit wordt ook als ‘niet wenselijk’ gezien.

Waar ook verschil in zit, is de staart. Je kwispelkontje kan een dunne puntige staart hebben, maar ook een dikke varkensstaart die naar één kant langs de rug valt. Een overeenkomst hierin is dat hij altijd even hard tegen je been aankomt als je peitje zich uitschudt en je staat te dicht in de buurt, dus wees gewaarschuwd :) De staart is zeer hoog aangezet en dit is karakteristiek voor de Sharpei.

De hoeveelheid en vorm van rimpels is ook per peitje anders. De één heeft er wat meer dan de andere, of dikkere rimpels, andere vormen. De rimpels zijn officieel gezien alleen toegestaan op de kop, de schoft en aan de basis van de staart. Heeft je pei er meer op andere plekken, botox zal niet helpen, ook een Q10-crème zal niet het gewenste resultaat hebben.  Natuurlijk hebben de pups veel meer rimpels, die ‘groeien in hun velletje’. Vergis je dus niet als je voor een sharpeipup gaat, al die schattige rimpeltjes blijven niet allemaal voor altijd!
De rimpels heeft de pei gesponsord gekregen door de stof mucine. Deze stof houdt water vast en zorgt voor meer of minder elasticiteit, afhankelijk van de hoeveelheid.

Ook bepaalt het het volume van het bindweefsel en dat brengt ons bij het volgende verschil in uiterlijk: de Neus. Vroeger, toen mannen van staal waren en boten van hout, ontstond er bij het fokken van Sharpei’s een trend. ‘Hoe dikker, hoe beter’ voor wat betreft de neus. Dit zorgde voor pei’s met een echte meatmouth. Een dikke nijlpaardenneus. Gelukkig waren er ook fokkers die hierin problemen zagen (overbeet, tightlip) en fokten liever Sharpei’s met een bonemouth. Smalle lippen en een minder vlezige dikke snuit. Tegenwoordig zit het merendeel er een beetje tussenin en dit wordt dan ook als ideaal gezien.

Tot zover alles over het uiterlijk. Wat nog belangrijker is, is het karakter van de Sharpei. Er is wel een algemene karakteromschrijving; trouw, waaks, kindvriendelijk, eigenwijs en eenkennig. Maar ga daar niet teveel van uit als je voor een pei kiest. 180.000 dingen hebben invloed op deze karaktertrekjes. Zo zijn er namelijk ook peitjes die de inbreker graag aanwijzen waar de buit ligt, peitjes die prima resultaten halen op diverse cursussen en allemansvriendjes. Dit is afhankelijk van de genen, opvoeding en gebeurtenissen in hun leven.  En, om te voorkomen dat allerlei peitjes op marktplaats of in het asiel belanden, of je pei wel of niet goed met kinderen om kan gaan, ligt grotendeels aan de opvoeding van je kind en de omgang en betrokkenheid van je hond tijdens de zwangerschap en vlak na de geboorte. Betrek je hond hierbij, de Sharpei is van nature wel een echte gezinshond.
Door het uiterlijk van de pei worden ze vaak verkeerd begrepen door andere rassen. Hoog gedragen staart, streep op de rug, dikke neus, allemaal ‘communicatiefoutjes’ waardoor ze nog wel eens aangevallen kunnen worden. Mede hierdoor begrijpen ze elkaar hierdoor des te beter en vormen ze een echte groep als ze samen zijn, bijvoorbeeld op wandelingen.

Over wandelingen gesproken, de pei is nou niet bepaald een waterratje. Het merendeel blijft liever binnen als het regent en wil met geen teen het water in. Uitzonderingen zijn er altijd, er zijn er ook die maar wat graag pootje baden of volledig het water inplonzen en elkaar achtervolgen in het water. Behalve elkaar, achtervolgen ze ook graag konijnen, geiten, kippen, schapen, koeien en eendjes, dus hou je vast als je deze tegenkomt met je Sharpei. Zo kan je dus ook prima een cursus speuren doen, agility, flyball of welke cursus dan ook. Zoals ik al eerder zei, uitzonderingen zijn er altijd, maar ik denk dat dit zo wel een redelijk algemene karakteromschrijving van de Sharpei is. Ik hoop dat u hier iets aan heeft mocht u voor een Sharpei in uw gezin kiezen. Denk er goed overna of dit een karakter is dat goed bij uw gezin past, het asiel zit er al zo vol mee.