Sharpei Evenementen
Januari  2021
Maa Din Woe Don Vri Zat Zon
   
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Sharpei Palace

Gezondheid

Dit is een onderwerp waarbij veel ‘onzinverhalen’ voorbij komen. Bijvoorbeeld dat iedere Sharpei last heeft van huidproblemen, je alle rimpels iedere dag moet schoonmaken met een doek, dat de pei ademhalingsproblemen heeft en, geestelijke gezondheid is ook gezondheid, dat de Sharpei agressief  zou zijn. Allemaal onzin!

Waar de Sharpei wel mee bekend is, is FSF, of Familial Sharpei Fever.
FSF is een symptomencomplex waarbij de volgende verschijnselen kunnen opvallen:

Koorts (extreem hoog (>41°C) en in zeer korte tijd ontstaan).
Zelflimiterend (12-36 uur)
Pijnlijke zwellingen (gewrichten, lippen)
Moeilijk lopen
Pijnlijke buik
Braken/diarree
Acute fase respons

Een normaal verlopende ontsteking verloopt in verschillende fasen. De eerste fase, de zgn. acute fase, begint met weefselbeschadiging en eindigt met de verschijnselen die passen bij een acute ontsteking. Onderstaande afbeelding geeft een sterk vereenvoudigd schema weer van het ontstaan van een acute fase respons waarbij alle niet in het kader van FSF/amyloidose passende factoren zijn weggelaten:

Na de weefselbeschadiging worden macrophagen geactiveerd om de boel op te ruimen. Macrophagen zijn cellen die als het ware beschadigd en lichaamsvreemd materiaal “opeten”. Door deze actie komt een groot aantal zgn. ontstekingsmediatoren vrij. In dit verband van belang zijn stoffen die interleukines genoemd worden. Interleukines stimuleren levercellen tot de aanmaak van Serum Amyloid-A, dat vervolgens in het bloedplasma wordt omgezet in Amyloid-A hetgeen ook wel als acute fase-eiwit wordt aangeduid. Dit acute fase-eiwit is verantwoordelijk voor de acute fase respons bestaande uit de zwelling, de pijn en de koorts.

Voor meer informatie hierover kunt u zich aanmelden op ons forum, waar vragen stellen ook mogelijk is.

Entropion is ook een veel voorkomende aandoening bij de Sharpei, waaraan prima iets gedaan kan worden. Hierbij krullen de oogleden iets naar binnen en irriteren de kleine haartjes de ogen, waardoor ernstige beschadiging aan de ogen kan ontstaan als er niks aan gedaan wordt. Helaas worden er dagelijks hondjes op internet te koop aangeboden met dit probleem. Veel mensen zien de ernst van dit probleem niet. Door een kleine operatie waarbij een heel klein reepje van het ooglid af wordt gehaald, is het opgelost en kan je Sharpei weer goed en zonder pijn de wijde wereld in koekeloeren. Laat daarom bij de jaarlijkse check-up je dierenarts goed controleren op de ogen. Het liefst bij een dierenarts die er echt verstand van heeft (bijvoorbeeld bij Dierenkliniek Maaspoort), want helaas zijn er ook genoeg die het probleem niet zien.
Ook hiervoor kunt u terecht op het forum.

Een Tight lip komt ook nog wel eens voor. Hierbij krult de onderlip over de tanden heen en kan een overbeet veroorzaken. Ook is het natuurlijk erg moeilijk om op je brokken te kauwen als je lip er steeds tussen zit. Hier kan je Sharpei ook aan geholpen worden door een dierenarts die bekend is met de Sharpei.

Met die kleine kroepoek-oortjes is het natuurlijk logisch dat de gehoorgangen ook erg nauw zijn. Hierdoor hoopt zich al gauw vuil op in het oor en kan een flinke ontsteking het gevolg zijn. Regelmatig schoonmaken met bijvoorbeeld Otoclean doet wonderen en voorkomt een ritje naar de dierenarts.